به طور کلی موضوع خلع سلاح و کنترل تسلیحات در اواخر قرن 19 و نیمه دوم قرن بیستم بعد از کشتارهای میلیونی جنگهای اول و دوم جهانی مورد توجه مجامع بینالمللی قرار گرفتیم و به عنوان یکی از مباحث مهم تضمینکنندة امنیت و صلح بینالمللی مورد بحث و گفتگو هست. تلاشهایی که دراین زمینه صورت گرفته در سطوح مختلف سلاحهای هستهای و غیر هستهای عمدتاً از طرف سازمان مللمتحد و سازمانهای بینالمللی از طریق میثاق جامعة ملل و منشور مللمتحد در زمینة همکاریهای بینالمللی صورت گرفته است.
کشتارهای وسیع جنگ دوم جهانی همچنین رقابتهای تسلیحات گستردهای را بین دو کشور آمریکا و شوروی ایجاد نموده به طوری که دو کشور پای میز مذاکره نشسته و در این رابطه معاهداتی را از جمله منع گسترش سلاح هستهای در سال 1968 جهت تحقق اهداف مذکور به تصویب رسانده و به کشورها عرضه کردهاند. به همین ترتیب پیمانهای تهدید سلاحهای استراتژیک در سالهای 1972 و 1979 در خصوص سلاحهای غیر متعارف شال سلاحهای هستهای و موشکهایی با برد کوتاه و بلند به امضاء رسید که نقش اساسی را در مذاکرات و رقابتهای مربوط به کنترل تسلیحات ایفا میکند. امروزه در حوزة بینالمللی موضوع خلع سلاح تقریباً منتفی است و بحثی که وجود دارد بحث کنترل تسلیحات است که به گفته هرپل کرنیتن در مارچ 2009 کنترل تسلیحات و عدم گسترش سلاحهای هستهای به عنوان محور اصلی سیاست خارجی ایالاتمتحدهآمریکا اعلام شده و سیاست آمریکا بر این قرار گرفته تا با کشورها در زمینة خلع سلاح و کنترل تسلیحات همکاریهایی صورت گیرد. به طوری که توافق شده تا آمریکا در کنفرانس بازنگری پیمان منع گسترش سلاحهای هستهای در سال 2010 حتی غنیسازی را از کشورهای غیرهستهای سلب کند و حاکمیت ملی کشورها را با نظارت گستردة خودش هدف قرار بدهد.
اگرچه اصل کنترل تسلیحات در حوزة بینالمللی برای نیل به صلح و امنیت بینالمللی امری مطلوب و تأمینکنندة منافع کشورهاست، به نظر میرسد که آمریکا به کمک شوروی و همپیمانانش در صدد است تا معاهدات کنترل تسلیحات را با حفظ انحصاری قدرت هستهای برای خود به پیش برده و بدین وسیله سایر کشورها خصوصاً کشورهای به اصطلاح تروریست و غیر مسئول را از دسترسی به فعالیتهای هستهای باز بدارد. در واقع، آمریکا با شعار کنترل تسلیحات، دارا شدن و گسترش سلاحهای هستهای خود را مشروعیت و رسمیت بخشیده و مداخله در امور حاکمیتی سایر کشورها را جهت منع از دارا شدن قدرت هستهای به کار گرفته است.
در این راستا، واشنگتن و مسکو برای ایجاد صلح در خاورمیانه به برقراری ثبات در افغانستان و مقابله با تمایلات هستهای ایران توافق نمودند اینکه آیا نظریة خلعسلاح دست یافتنی و امکانپذیر است یا اینکه کنترل تسلیحات باید با چه مکانیزمی و توسط چه کسانی صورت بگیرد از جمله مسائلی است که در همایش امروز مورد بحث و گفتگو قرار میگیرد.
س.ن
منبع: مجموعه مقالات همایش ملی چشم انداز خلع سلاح و کنترل تسلیحات، مهر ماه 1388، دانشگاه صنعتی مالک اشتر و مرکز و کرسی حقوق بشر، صلح و دموکراسی دانشگاه شهید بهشتی
دوست عزیز از عنوان وبلاگتان کنجکاو شدم تا مطالب آ« را بخوانم. حتما خود استحضار دارید که مسئله خلع سلاح بین المللی و صلح جهانی چیزی نیست که با مقصر دانستن این و آن حل شود حتما به فرهنگ سازی، گفتگوی تمدن ها و ملل و دول نیاز دارد. بیش از آنکه روسیه، امریکا یا اسرائیل و حتی ایران هدف اتهام های ما باشند نیاز داریم که در فرهنگ و گفتمان های سیاسی و اجتماعی خود و جهانیان مسئله عدم نیاز اسنان به تسلیحات کشتار جمعی، صلح دوستی و عشق و محبت به هم نوع را جایگزین کنیم. متشکرم